fotoplastikon_kultura_nawidelcu_JAPONIA_A1

„KULTURA NA WIDELCU”

Cykl dotyczący spojrzenia na kulturę, obyczaje, wierzenia wybranych narodów czy plemion, które uczestnicy będą poznawać poprzez kuchnię. Na spotkaniach będą przedstawiane kraje czy regiony przez pryzmat sposobów przygotowywania jedzenia i osób w to zaangażowanych, tradycyjnych potraw, kultury jedzenia i obyczajów. Cykl ma również prezentować znaczenie świąt, fiest czy rodzinnych uroczystości, gdzie regionalna kuchnia stanowi ważny element wydarzenia.

20.09 (czwartek) 19.00

Japonia od kuchni

Zapraszamy na spotkanie z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek, która poprzez kulinaria wprowadzi uczestników w magiczny świat kultury japońskiej. Ten azjatycki kraj od lat intryguje i fascynuje smakoszy z całego świata. Przyciąga swoim smakiem oraz sposobem aranżacji jedzenia na talerzu. Wiele się też mówi o właściwościach zdrowotnych kuchni japońskiej. Potrawy takie, jak sushi, onigiri czy ramen wkradły się w menu wielu dużych europejskich miast. To jednak namiastka tego, czego można skosztować w Kraju Kwitnącej Wiśni. Każda prefektura ma do zaoferowania wiele lokalnych specjałów, których często nie zjemy nigdzie indziej… Kto chętny na kulturalno-kulinarną przygodę z Japonią?

Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalista, badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS, autorka książek: „Tradycje kulinarne Japonii”, „Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii”, „Japońskie słodycze”, „Tradycje kulinarne Korei” i „Polish Culinary Paths”. Pisze blog Kuchniokracja.

Wstęp wolny po rejestracji pod nr tel. 22 629 60 78 lub e-mailem: rejestracjafw@1944.pl