KULTURA NA WIDELCU
Cykl dotyczący spojrzenia na kulturę, obyczaje, wierzenia wybranych narodów czy plemion, które uczestnicy będą poznawać poprzez kuchnię. Na spotkaniach będą przedstawiane kraje czy regiony przez pryzmat sposobów przygotowywania jedzenia i osób w to zaangażowanych, tradycyjnych potraw, kultury jedzenia i obyczajów. Cykl ma również prezentować znaczenie świąt, fiest czy rodzinnych uroczystości, gdzie regionalna kuchnia stanowi ważny element wydarzenia.
05.07 (czwartek) 19.00
NIE TYLKO KUKURYDZA.
KULTURA AZTEKÓW PRZEZ PRYZMAT KUCHNI.
Jakie znaczenie miała kukurydza w życiu codziennym i w wierzeniach Azteków? Czym różniły się potrawy dla ludzi od dań dla bogów? Jakim zmianom uległo jedzenie Azteków po konkwiście hiszpańskiej? Które z potraw azteckich trafiają dziś na nasze talerze? Na te i na wiele innych pytań odpowie gość spotkania AGNIESZKA BRYLAK. Uczestnicy odbędą „podróż” do środkowego Meksyku w XV wieku i przez kuchnię wkroczą w świat azteckich mitów i świąt religijnych, a także „zajrzą” do garnków zwykłych ludzi. Dowiedzą się też, jak tradycyjna kuchnia Indian Nahua przekształciła się pod wpływem kontaktu z kulturą europejską.
Agnieszka Brylak jest adiunktem w Instytucie Studiów Iberyjskich i Iberoamerykańskich na Uniwersytecie Warszawskim. W 2015 r. uzyskała tytuł doktora nauk humanistycznych na podstawie rozprawy zatytułowanej „Widowiska przedhiszpańskich Indian Nahua: między antropologią a teatrem”. Specjalizuje się w przedhiszpańskich kulturach Mezoameryki.
Wstęp wolny po rejestracji pod nr tel. 22 629 60 78 lub e-mailem: rejestracjafw@1944.pl