Przeszłość od kuchni: Margheritę popijam margaritą, czyli o muzach, którym zawdzięczamy kuchenne klasyki
05.11
wtorek
godz. 19.00
Jedząc ciasteczka z czekoladą, bezę z kremem, bułkę z parówką czy spaghetti z klopsami, rzadko zastanawiamy się, skąd te potrawy się wzięły i kto je wymyślił. A przecież losy dań często są fascynujące. Na spotkaniach pt. „Przeszłość od kuchni” poznamy kulinarne historie o szczęśliwych zrządzeniach losu, przypadkowych wynalazkach, genialnych pomysłach i wielkich imperiach, które stoją za naszym jedzeniem. O tym wszystkim opowie nam Natalia Mętrak-Ruda – doktor kulturoznawstwa, tłumaczka literatury, a także autorka bloga o historii kuchni (przeszloscodkuchni.com) i artykułów o kulinariach dla anglojęzycznej wersji portalu Culture.pl.
Klasyczna pizza, tort bezowy, brzoskwinie z lodami, amerykańskie zielone jabłka i szwedzkie zielone ciasto – historia kuchni zna dziesiątki dań i napojów, dla których inspiracją były kobiety z krwi i kości. Na drugim spotkaniu pod hasłem Przeszłość od kuchni poznamy królowe i baletnice, księżniczki, gwiazdy filmowe i… ukochane babcie, których imiona widnieją w książkach kucharskich i kartach dań na całym świecie, choć ich tożsamość często pozostaje tajemnicą.
Wstęp wolny po rejestracji: 22 629 60 78, rejestracjafw@1944.pl