Przeszłość od kuchni

7.01
wtorek
godz. 19.00

 

Przeszłość od kuchni: Od Kellogga do Atkinsa, czyli czego jeść nie powinniśmy

 

Początek nowego roku to dla wielu z nas czas dietetycznych postanowień. Podczas pierwszego w 2020 roku spotkania z cyklu „Przeszłość od kuchni” przyjrzymy się słynnym dietom z perspektywy historycznej. Dowiemy się, co płatki śniadaniowe mają wspólnego z abstynencją seksualną, a bułki grahamki – z życiem wiecznym; porozmawiamy o XIX- i XX-wiecznych krucjatach w imię zdrowego życia, poznamy najdziwniejsze dietetyczne potrawy i wspólnie zastanowimy się, czy istnieją rzeczy, których naprawdę jeść nam nie wolno. Naszą przewodniczką po dziejach jedzeniowych wyrzeczeń będzie Natalia Mętrak-Ruda – doktor kulturoznawstwa, tłumaczka literatury i filmów kulinarnych, przewodniczka kulinarna po Warszawie, a także autorka bloga o historii kuchni (przeszloscodkuchni.com) i artykułów o kulinariach dla portalu Culture.pl.

 

Wstęp wolny po rejestracji: 22 629 60 78, rejestracjafw@1944.pl