PRZESZŁOŚĆ OD KUCHNI: KUCHENNE POMYŁKI, CZYLI LEGENDY O DANIACH, KTÓRE POWSTAŁY „PRZEZ PRZYPADEK”

22.10

wtorek

godz. 19.00

 

Jedząc ciasteczka z czekoladą, bezę z kremem, bułkę z parówką czy spaghetti z klopsami, rzadko zastanawiamy się, skąd te potrawy się wzięły i kto je wymyślił. A przecież losy dań często są fascynujące. Na spotkaniach pt. „Przeszłość od kuchni” poznamy kulinarne historie o szczęśliwych zrządzeniach losu, przypadkowych wynalazkach, genialnych pomysłach i wielkich imperiach, które stoją za naszym jedzeniem. O tym wszystkim opowie nam Natalia Mętrak-Ruda – doktor kulturoznawstwa, tłumaczka literatury, a także autorka bloga o historii kuchni (przeszloscodkuchni.com) i artykułów o kulinariach dla anglojęzycznej wersji portalu Culture.pl.

 

Na październikowych zajęciach porozmawiamy o kuchennych zbiegach okoliczności. „Dobra, bez cebuli też pewnie wyjdzie”. „Zabrakło bakłażana, to dodam cukinię”. „Nie ma tu piekarnika, opalę nad gazem”. Każdy z nas ma pewnie na koncie danie, które okazało się zaskoczeniem. Historia sztuki kulinarnej pełna jest takich przypadków i niespodzianek. Od zwykłej kanapki po lody na patyku, od chipsów po tartę Tatin – wszystkie te specjały powstały ponoć właśnie dzięki zbiegom okoliczności.

 

Wstęp wolny po rejestracji: 22 629 60 78, rejestracjafw@1944.pl