KULTURA NA WIDELCU
To nowy cykl prowadzony w Fotoplastikonie Warszawskim przedstawiający kulturę, obyczaje, wierzenia wybranych narodów czy plemion przez pryzmat kuchni. Podczas spotkań kraje i regiony zaprezentowane zostaną poprzez sposoby przygotowania jedzenia, osoby w to zaangażowane, tradycyjne potrawy i składniki. Cykl ma również pokazywać znaczenie świąt, fiest czy rodzinnych uroczystości, gdzie regionalna kuchnia stanowi ważny element wydarzenia dla danej społeczności.
Patronem medialnym cyklu jest Magazyn Kulturalno-kulinarny KUKBUK.
14.06 (czwartek) 19.00
„IN VIAGGIO PER LA TOSCANA – W PODRÓŻY PRZEZ TOSKANIĘ”
Zapraszamy na spotkanie z Tessą Capponi Borawską, która urodziła się we Florencji, a od 30 lat mieszka w Warszawie. Wykładała historię Włoch i historię włoskiej kuchni na Uniwersytecie Warszawskim. Jest autorką książek i wielu publikacji o historii i kulturze jedzenia. Nasz gość, poprzez wirtualną podróż po Toskanii, opowie o kulturze jedzenia jej mieszkańców, która jest odbiciem kultury codziennej i bardzo lokalnych tradycji związanych przede wszystkim z miejscowymi uprawami, z hodowanymi lub dziko rosnącymi roślinami, które jedzono w jednym miejscu, a prawie wcale nie znano na drugim brzegu rzeki, czy za lasem. Opowie także o tradycji pasterskiej, o winnicach i gajach oliwnych oraz regionach nadmorskich, gdzie ludzie żywią się tym, co wyciąganą z wody.
Wstęp wolny po rejestracji pod nr tel. 22 629 60 78 lub e-mailem: rejestracjafw@1944.pl